Kurumsal Şirketler Sosyal Medyada Nasıl Başarılı Olur?

Kurumsal Şirketler Sosyal Medyada Nasıl Başarılı Olur?

Kurumsal şirketlerin sosyal medyada beklentileri yüksek fakat maalesef alınan sonuçların çoğunlukla düşük olduğunu görüyoruz. Tecrübesizliğe ve bilinçsizliğe harcanan gereksiz ücretleri de ekleyince piyasaya ve teknolojiye karşı negatif bir tutum oluşuyor.

Sosyal medya ticari hayatımızın artık tam ortasında ve onsuz yeni dünya düzeninde ticaret yapmayı düşünmek bile imkansız. Küçük ve orta ölçekli kobilerin  sosyal medyada gösterdiği başarı başka şirketlerin de bu pastadan pay alma arzusunu artırıyor. Ticari amaçlı sosyal medya kullanımı her geçen gün artarken beklentileri "kısa vadede" olan kobiler başarısız oluyor. Başarısızlık veya başarı arasındaki en önemli etken hedefimiz ve bu hedefe ulaşmak için kendimize tanıdığımız süredir. Beklentileriniz yüksek ve bunun için tanıdığınız süre kısa ise, alacağınız sonucun sizi mutlu etmesi zor olacaktır. Aynı şekilde uzun vadeli düşünüp yola çıkanlar, kısa ve orta vadede pes edenler, süreci doğru yönetemediğinden yenilgiye uğrayacaklarını bilmelidirler.

Peki Kurumsal Şirketler Sosyal Medyada Nasıl Başarılı Olur?

Başarılı olmak için bilgiyi bilenden ve tecrübeyi uzmanından alarak ilerlemeniz gerektiğini unutmayın. Başlangıç seviyesinde olup bütçesi düşük olan kobilerin de yapabileceği basit, temel kurallar şunlardır;

Plan Yapın

Uzun vadeli düşünün, orta vadeli hareket edin. Ticaretinizi sosyal medyaya taşımadan önce kendinize bir plan yapın. Bunun için doğru hedef kitlenizi tespit etmeniz ve hedef kitlenize uygun bir plan çıkarmanız gerekir. Şu soruları kendinize sorarak başlayabilirsiniz: Hizmetimi veya ürünlerimi kimler alır? Hizmetimden veya ürünlerimden kimler faydalanır? Bu sorular ile hedef kitlenizin belirlenmesinin ilk adımını atmış olacaksınız. Bunun üzerine hedef kitlenizin cinsiyeti, yaş grubu, ilgi alanları, eğitim durumu, sosyoekonomik durumu ve daha birçok bileşen ortaya çıkacaktır. Kimi hedeflemek istediğinizi ne kadar iyi bilirseniz bunun için daha sağlam bir projelendirme yapabilirsiniz. Son olarak plan yaparken hangi süre içinde bu hedef kitlesine ulaşmak istediğinizi ve markanızın hangi süre içinde belli bir kitle tarafından konuşulmaya başlanacağı hakkında kendinize bir tarih koyun. Bu süreci mümkün oldukça bir sene altında tutmayın!

Projelendirin

Sosyal medya çalışmalarınızı projelendirmek için elinizdeki büyük resmi (planı) ufak parçalara bölmeye başlayarak kendinize orta ve kısa vadeli hedefler koyun. En başta yayın kanalları seçimi yaparak hedef kitlenizin kullandığı mecraları seçin. Tüm sosyal medya mecralarında bulunmak zorunda değilsiniz. Hitap ettiğiniz kesim örnek olarak LinkedIn kullanıcısı değilse, oraya enerji harcamanın da faydası yoktur. Veya yoğun bir video paylaşım planınız olmayacaksa YouTube için ayrılacak zamanı Facebook veya Instagram kanallarına ayırabilirsiniz.

İçerik Planlaması Yapın

" Kime, nereden paylaşacağım" sorusunun cevabını bulup "ne şekilde paylaşacağım" sorusuna geçin. İçerik planlaması ve pazarlaması için yaratıcılığınızı ortaya koymanız gerekiyor. Sadece görsel ve biraz yazı paylaşmak kolaydır ve şahsi hesabınızda bunu yaptığınızda aldığınız geri dönüşler sizi mutlu ediyor olabilir. Ancak kurumsal paylaşım yapınca yeni ve özel hayatınızın dışında bir kitleye hitap etmeye başlıyor olacaksınız. Buradaki beklentileriniz her ne kadar kısa vadede "beğeni" almak ve "takipçi" artırmak olsa da, asıl hedefinizi gözden kaçırmamanız gerekir; o da uzun vadede markanızın tanınması ve konuşulması olmalıdır. İçerik üretimi "doğru görsel seçimi" ve bu seçimin uygun halde (grafik tasarım ölçümleri) üretilmesinden başlar ve daha sonra doğru dilde mesajın iletilmesi için yazı içeriği eşlik eder. Her ne kadar hala hashtag seçimi önemli olsa da yakın zaman içinde Instagram ve Facebook paylaşılan yazıları filtrelemeye başlayacak ve Google gibi organik sonuçlar yansıtacaktır. O nedenle attığınız her adımın, yaptığınız her paylaşımın "kaliteli" içerikten oluşması, size ait yazı ve görsellerle birleşmesi kalıcı ve organik bir trafik yaratacaktır.

Yayın Ve Paylaşım Planı Hazırlayın

İçeriklerinizi hazırlarken ve rutin halinde takipçilerinize sunarken aylık ve haftalık bir plan çerçevesinde hareket edin. Belli konseptler yaratarak her günün dolu dolu geçmesini sağlayabilir, sizi takip eden kişileri rutin halde belli içeriklerle size ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Paylaşım planınızda doğru yayın saatinin seçimine dikkat edeceğiniz gibi doğru günleri de seçmeniz önem arz edecektir. Deneme ve yanılma ile ilerleyip ilk birinci ayınızı tamamlayıp, aldığınız sonuç raporu ile orta ve uzun vadenizi güncelleyerek planlayın. Hatalarınızdan ders çıkarmanız sizi ileriye taşıyacaktır!

Reklam Çalışmalarınız

Reklama girmeden önce mutlaka içerik üretiminize başlamış olmanız ve en az bir aylık bir süreçten geçmiş olmanız gerekir. Reklamları ayrı bir yazımda paylaşacağım ancak en önemlisi paylaşım yapan kurumsal ile takipçi arasında bir güven oluşmasıdır. Bu da içerik paylaşılmamış hesaplarda zor olacaktır. İlk önce içerik, sonra reklam kuralını unutmayın ve sakın aceleci davranmayın.


Uzmandan Destek Alın

Başlangıç için verdiğim bilgiler ile yol almanız mümkündür. Plana uymak ve tabi ki plana sadık kalmak tamamen sizin elinizdedir. Son olarak unutmayın ki, bilgi tek başına yeterli olmayacaktır. Tecrübe eksikliğinizi ya uzun vadeli çalışmalar sonucu tecrübe edinerek (burada en az bir seneden bahsediyorum) öğreneceksiniz veya uzman olan biri ile çalışıp onun tecrübesinden faydalanacaksınız. Hızlı gelişen internet dünyasında zaman çok değerli olduğundan bir uzman ile yola çıkmanızı tavsiye ederim. Projeniz ne kadar büyükse veya markanızı ileri ki yıllarda hangi seviyede görmek istiyorsanız o kadar büyük bir ekibe ihtiyacınız olacaktır. Sosyal medya yönetiminin tek kişilik bir iş olmadığını ve sadece başlangıç seviyesinde, amatörce işleyebileceğini söyleyebilirim. Profesyonel bir sosyal medya yönetimi için sanat yönetmeni, grafik tasarımcı, editör, sosyal medya uzmanı (ki sosyoloji, pedagoji - psikoloji, teknoloji bilgisi gerektirir) gereklidir. Birlikte çalışmak istediğiniz ajansı seçerken bu hizmetlerin sunulup sunulmadığını mutlaka araştırın, paranızı boşa harcamayın!

Takipte kalın, geleceğe yaklaşın!
Ahmet Ataner Şapçı
Bilişim Uzmanı

Fark yaratan bir projeniz mi var? Şimdi bize ulaşın

Bilgi almak için tıklayın